Recomandările pentru metodele contraceptive pot varia în funcție de vârstă, deoarece nevoile și preferințele unei femei pot evolua odată cu trecerea timpului. Iată câteva sugestii generale pentru diferitele grupe de vârstă:

Recomandările pentru metodele contraceptive pot varia în funcție de vârstă, deoarece nevoile și preferințele unei femei pentru contraceptie pot evolua odată cu trecerea timpului. Iată câteva sugestii generale pentru diferitele grupe de vârstă:

 Adolescență (12-19 ani)

În această perioadă, tinerii pot explora diverse opțiuni contraceptive pentru a preveni sarcina nedorită și pentru a proteja sănătatea sexuală. Este important ca metoda aleasă să fie ușor de utilizat și eficientă. Recomandările includ:

 • Contraceptive orale combinate sunt eficiente, dacă sunt luate corect și în același timp în fiecare zi.
 • Prezervativele sunt o opțiune bună pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexualaă și a sarcinii. Sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt ușor de utilizat.
 • Metoda de barieră include prezervativele pentru bărbați și femei, care sunt accesibile și sigure.

 Adulte tinere (20-35 ani)

În această perioadă, multe femei sunt active sexual și pot avea nevoie de o protecție contraceptivă consistentă și eficientă. Opțiunile pot include:

 • Dispozitive intrauterine (DIU) au o tendința crescută de utilizare datorită eficacității ridicate și duratei lungi de acțiune.
 • Implanturile contraceptive – o altă opțiune eficientă cu durată lungă de acțiune.
 • Contraceptive orale combinate (COCs) sunt recomandate femeilor care pot menține o rutină regulată de administrare.
 • Metode contraceptive de urgență, cum ar fi pilula de urgență în caz de contraceptie eșuată sau inexistenta.

Femei adulte (35-50 ani)

În această perioadă, considerațiile contraceptive pot include gestionarea sănătății reproductive în contextul schimbărilor hormonale și al posibilelor condiții medicale preexistente. Opțiunile pot include:

 • Dispozitive intrauterine cu eliberare de progesteron sunt o opțiune sigură și eficientă pentru femeile care preferă o metodă fără estrogen.
 • Contraceptive orale combinate pot fi folosite cu o atenție sporită asupra riscurilor și beneficiilor, în special dacă sunt fumătoare sau au alți factori de risc.
 • Sterilizarea este o opțiune permanentă și definitivă pentru femeile care nu doresc să mai aibă copii.

Perimenopauză și după menopauză (50+ ani)

În această etapă, multe femei pot înceta să mai folosească metode contraceptive, dar pentru cele care doresc să rămână protejate împotriva sarcinii, opțiunile pot include:

 • Dispozitivele intrauterine DIU cu cupru sunt o opțiune eficientă care nu conține hormoni și poate fi utilizată până la menopauză.
 • Sterilizarea, o soluție permanentă dacă femeia nu mai dorește să rămână gravidă
 • Contraceptivele orale cu doză redusă: Pentru femeile care preferă să continue cu o formă de contracepție hormonală până la menopauză.

Contraindicații și importanța consultației ginecologice

Este important ca orice decizie privind contracepția să fie luată în urma unei discuții detaliate cu un profesionist în sănătate sexuală, care poate oferi sfaturi personalizate în funcție de starea de sănătate, preferințele individuale și planurile de viață.  Înainte de a adopta o metodă contraceptivă, este esențial să consulți un specialist în sănătate sexuală și ginecologie pentru a discuta despre istoricul medical, eventualele contraindicații și interacțiunile cu alte medicamente. Contraindicațiile pot include:

 • afecțiuni preexistente (ex. Tromboză venoasă profundă pentru contraceptivele orale, infecții active pentru diu),
 • alergii la anumite substanțe (ex. Latex pentru prezervative)
 • factori care pot influența eficacitatea sau siguranța metodei contraceptive alese.

Prin explorarea în profunzime a opțiunilor disponibile și prin luarea în considerare a provocărilor și contraindicațiilor potențiale, fiecare femeie poate lua o decizie informată și responsabilă în ceea ce privește contracepția. O abordare personalizată și consultarea regulată cu un profesionist medical sunt cheia pentru a asigura protecția și sănătatea sexuală pe termen lung.

Unde ne găsești: https://www.cabinetgoraneanu.ro/contact/

Cabinet Dr. Letiția Gorăneanu

📌Ploiești, Str. Cezar Bolliac nr. 5

☎️Programări: 0720 538 206 / 0244 596 360

https://www.facebook.com/goraneanu

Leave a reply